ضرورتهاي حركت به سوي شورورزي
-پيشبيني رشد انفجاري جمعيت در دهههاي آینده، بهويژه در كشورهاي كمتر توسعه یافته
-كمياب شدن فزاينده آب شيرين در سراسر جهان
-شور شدن اراضي كشاورزي و گسترش زمينهاي شور
-تهديد امنيت غذايي
-گیاهان هالوفیت یا شوردوست
-هالوفيتها گياهانی نمكدوست يا بهعبارت بهتر گياهان مقاوم به شوری هستند.
مشخصات یک سیستم شورورزی
-بايد محصولات سودمند با عملكردهاي به حد كافي زیاد توليد كند تا قادر به جبران هزينه باشد.
-باید تكنیكهاي زراعي جديدي با حداقل خسارت به محيط براي آبياري با آب شور توسعه يابند.
مراحل تولید هالوفيتها
اطلاعات پايهاي مورد نياز
-اقليم (درجهحرارت، بارندگي، شرايط نوري و غیره)، خاك (بافت، تركیب شيميايي، نفوذپذيري، ثبات)، نياز آبي (سيستمهاي آبياري شور، انتخاب گونه مناسب با توجه به سطح شوري)
شکل1- گیاه هالوفیت
انتخاب گياهان و سيستمهاي توليد
هالوفیتها برمبنای سطح تحمل به شوری در سه گروه تحمل بسیار زیاد نمک، تحمل زیاد نمک و تحمل متوسط نمک قرار میگیرند. هالوفیتها در تأمین غذا، علوفه، چوب، مواد شیمیایی، طراحی منظر، ترسیب کربن، فرایند نهایی پاکسازی، آبهای نامتداول آبیاری، مواد خام صنعتی، حفاظت محیطی و حمایت از حیاتوحش کاربرد دارند.
اجرا و پيادهسازي
سه گام عملي برنامهريزي صحيح و كارآمد براي جهتداركردن توليد گياهان هالوفيت در سطوح كلان عبارتند از: انتخاب گونههاي سودمند، پيادهسازي سيستمهاي توليدي و آزمونهاي عملكرد و پايداري محیط، ويژگيهاي اقتصادي_ اجتماعي، گونههاي هالوفيت، انواع مصارف، فنآوری، ابزارهاي كشتوكار و مصرف عملي نيازهاي توليدي هستند كه براي اجراي سيستمهاي توليد گياهان هالوفيت اهميت بسیاری دارند.
نقشه راه مراحل پیادهسازی سیستمهای تولید گیاهان شورزیست
اطلاعات پایهای مورد نیاز
-مطالعات جامع هالوفیت در زیستگاه
-مطالعات جامع (بیولوژی، اکوفیزیولوژی، ژنتیک و ...)
شکل2-کاشت گیاهان هالوفیت در خاک شور
انتخاب گیاهان و سیستمهای تولیدی
- پارامترهای محیطی شامل: اقلیم، آب و خاک
مراحل اجرا و پیادهسازی
- انتخاب گونههای سودمند
- پیادهسازی سیستمهای تولیدی (طرحهای پایلوت، مزارع نمایشی)
- آزمونهای عملکرد و پایداری
- بررسیهای اقتصادی و بازاریابی (مصارف و میزان پذیرش)
- جمعبندی نتایج (عملی بودن، سهولت کاربری، تاثیرات محیطی و ...)
مشاورههای لازم توسط متخصصین جهت تصمیمگیری کمیته طرح
- بررسی اگرواکولوژی، اگروتکنولوژی، تجزیه کیفی (علوفه، بیودیزل، غذا، روغن و ...
- پارامترهای اقتصادی، معیارهای امکانسنجی
- بازاریابی، آموزش، خدمات ترویجی
موارد احتمالی استفاده از هالوفیتها
غذا
|
کربوهیدرات، پروتئین، روغن، ویتامین
|
علوفه
|
کربوهیدرات، پروتئین
|
چوب
|
آتش، ساختمان، مصارف صنعتی
|
مواد شیمیایی
|
مواد شیمیایی صنعتی، مواد دارویی و آرایشی،
تولید پلاستیک
|
طراحی منظر
|
اطراف جادهها، فضای سبز مناطق مسکونی
|
تزئینی
|
پارکها و ویلاها، گیاهان گلدانی
|
ترسیب کربن
|
ایجاد پوشش سبز، جنگلکاری
|
فرایند نهایی پاکسازی
|
آب (فلزات سنگین، باقیمانده سموم و کود)
|
آبهای نامتداول آبیاری
|
پسابهای صنعتی، فاضلابها
|
مواد خام صنعتی
|
الیاف، بیومس، بیودیزل
|
محافظت محیطی
|
خطوط ساحلی، تثبیت تپههای شنی، چمنکاری
|
حمایت از حیات وحش
|
نقش در biotope مانند مانگروها، تنوع گونهای
|