مقاله
روش چالکود شکل خاصی از جایگذاری موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک برای درختان میوه است. این روش در جایی استفاده میشود که برگ درختان شکل زرد برگی آهکی (کمبود یا کلروز آهن) را نشان دهد. با این حال محاسن آن فراوان بوده و اجرای آن در هر باغی مزایایی خواهد داشت. جایگذاری موضعی بیشتر در مواردی موثر است که قدرت یک خاک در تثبیت عنصر غذایی موجود دریک کود زیاد باشد. در این حالت مقدار زیادی از کود در خاک تثبیت و گیاه چندان از مصرف کود بهره نمیبرد. البته در چنین مواقعی ناچار خواهیم بود که مقدار کود مصرفی را افزایش دهیم تا بتوان قدرت تثبیت کنندگی خاک را کاهش داد. از آنجا که چنین کاری همواره امکان پذیر نیست، مصرف موضعی مورد توجه قرار میگیرد. در این حالت کود تنها با حجم محدودی از خاک مخلوط میشود. در واقع به جای آنکه کود با همه خاک مخلوط شود، تنها به حجم کوچکی از خاک اضافه میشود.
مزیت این کار آن است که در چنین حجم کوچک کود داده شده، غلظت عنصر غذایی بیشتر از موقعی که این کود با تمامی خاک مخلوط شود، افزایش مییابد. اما این کار یک نقطه ضعف نیز دارد و آن تماس محدوده ریشه گیاهان با چنین مناطق غنی شده میباشد. ریشه گیاهان در تمامی حجم خاک پراکنده شده است و در صورت جایگذاری موضعی کود، تنها بخش کوچکی از ریشه گیاه با آن تماس خواهد داشت. این حالت به ویژه درمورد کودهای شیمیایی غیر متحرک در خاک صادق میباشد. در مجموع برآیند افزایش غلظت عنصر غذایی در حجم محدودی از خاک و کاهش سطح تماس ریشهها، تعیین کننده کارایی روش جایگذاری موضعی در خاک خواهد بود. گاهی جایگذاری موضعی، منجر به افزایش رشد ریشه و تراکم آن در مجاورت کود میشود، که بدین ترتیب مشکل تماس کمتر ریشه در جایگذاری موضعی، تا حد زیادی مرتفع میگردد.
جایگذاری موضعی در مراحل اولیه رشد گیاه، در حالتی که تراکم ریشهها کم باشد نیز میتواند مفید باشد. در این حالت تماس کم ریشههای توسعه نیافته گیاه، با افزایش غلظت عنصر غذایی در حالت جایگذاری موضعی، جبران میشود.
شکل 1: نمایی از طرح کانالکود (سمت راست تصویر) و چالکود (سمت چپ تصویر) و گسترش ریشهها در چالکود
روش چالکود در باغ نیز نوع خاصی از جایگذاری موضعی کودها میباشد. در این روش در نزدیک ریشه درخت، چالههایی حفر شده، سپس با کودهای آلی و شیمیایی پر میشود. مزیتهای این روش عبارتند از:
ملکوتی، م ج، پ کشاورز و ن کریمیان .1387 . روش جامع تشخیص و توصیه بهینه کود برای کشاورزی پایدار.انتشارات دانشگاه تربیت مدرس تهران680. صفحه