مقاله آشنایی با کمبود عناصر ريز مغذي و بروز بيماري دردرختان ميوه

استفاده از ريزمغذي‌ها در تغذيه درختان ميوه از جمله روش‌هاي است كه براي رسيدن به توسعه پايدار و امنيت غذائي ضرورت دارد. عناصر ريز مغذي نقش و جايگاه ويژه‌اي در توليدات كشاورزي بر عهده دارند، هر چند ميزان نياز گياه به آن‌ها اندك است. هفت عنصر آهن، منگنز، روي، مس، بور، موليبدن و كلر در گروه عناصر كممصرف يا ريزمغذي جاي مي‌گيرند. كمبود برخي از اين عناصر از جمله آهن و روي گسترش جهاني دارد. حدود يك سوم خاك‌هاي كشاورزي جهان يا به دليل آهكي بودن و يا به دليل مصرف بي‌رويه كودهاي فسفاته با كمبود ريز مغذي‌ها روبرو مي‌باشند. در كشور ما نيز مقدار عناصر ريزمغذي در زمين‌هاي شني و آهكي و يا در زمين‌هاي زراعي كه در آن‌ها به طور دائم ارقام پر محصول برداشت مي‌شوند، بسيار اندك است. با اين وجود آمار نشان مي‌دهد كه در ايران، به ازاء هريك تن كود مصرفي، فقط حدود 2 گرم كود ريزمغذي مصرف مي‌شد.

اهميت عناصر غذائي كم مصرف در كنترل بيمارگرهاي گياهي

عوامل غيرزنده مثل كمبودهاي تغذيه‌اي سبب ايجاد اختلال در روند ساخت و توليد قند، پروتئين و مواد آلي در گياه مي‌شوند. اين امر سرعت رشد و نمو درختان را كاهش داده و در نهايت باعث كاهش محصول و ضعف شديد درختان مي‌گردد. درختاني كه به اين ترتيب ضعيف مي‌شوند در برابر حمله آفات و بيماري‌ها مقاومتي نداشته و به راحتي بيمار مي‌شوند. چنانچه درختان در حساس‌ترين مرحله رشد مثلا در مرحله گلدهي يا تشكيل ميوه با كمبود عناصر غذائي مواجه شوند، خسارت وارده تشديد مي‌گردد. از آن جائي كه در اغلب موارد علائم ناشي از كمبودهاي تغذيه‌اي با علائم حمله برخي از بيمارگرهاي گياهي (اعم از ويروس‌هاي گياهي، قارچ‌ها و باكتري‌ها) مشابه مي‌باشد، باغداران عزيز راه حل مشكل را در كمك متخصصين گياه پزشكي جستجو مي‌كنند. اما نكته مهم آن است كه بسياري از آفات و بيمارگرهاي گياهي زماني كه درختان در موضع قدرت بوده و از سرعت رشد و نمو مطلوبي برخوردار باشند، فرصت حمله به گياه را نخواهند داشت. اين موضوع اهميت كاربرد صحيح و اصولي عناصرغذایي را در باغ‌هاي ميوه به روشني آشكار مي‌سازد.

روي، آهن، منگنز و بور از جمله عناصر ريز مغذي هستند كه تاثير مهمي را در كنترل بيماري‌هاي درختان ميوه بر عهده دارد. هر يك از عناصر كم مصرف نقش خاصي را در گياه ايفا مي‌كنند. بنابراين وجود همگي آن‌ها در حد كفايت براي تكميل چرخه زندگي و رشد درختان لازم است. كاربرد مناسب و بهينه كودهاي ريزمغذي مي‌تواند در كنترل شته‌ها، كنه‌ها (بخصوص كنه‌هاي تارتن در بادام و هسته‌داران)، انواع چوبخوارهاي درختان ميوه و همچنين بيماري‌هاي مختلف از جمله سفيدك‌ها ( بخصوص سفيدك انگور) موثر باشد.

 

علائم کمبود عناصر ریز مغذی در برگ مرکبات

شکل1- علائم کمبود عناصر ریز مغذی در برگ مرکبات

نقش تغذيه گياهي در افزايش عمر درختان ميوه هسته‌دار

مرگ زودرس يا كوتاهي عمر درختان ميوه هسته‌دار از جمله مهمترين مشكلات باغ‌هاي هسته‌دار در ايران مي‌باشد. وجود خاك‌هاي آهكي در كشور ما براين مشكل دامن زده است. زردي و كلـروز برگ‌ها، ضعف عمومي درختان، ترك خوردگي و بروز شانكر در ناحيه طوقه و تنه اصلي درختان و زوال تدريجي آن‌ها از جمله علائمي است كه توجه باغداران را به خود جلب مي‌كند. هر چند بيمارگرهاي گياهي (از جمله قارچ‌ها، نماتدها و باكتري‌ها) يكي از عوامل مرگ زودرس هسته‌داران محسوب مي‌شوند، اما تحقيقات نشان داده است كه تركيبـي از عوامل مختلف در كوتاهي عمر درختان ميوه هسته‌دار دخالت دارند. كمبود عناصر غذائي از جمله اين عوامل مي‌باشد. در اكثر موارد مرگ سرشاخه‌ها و به دنبال آن زوال تدريجي درختان باغ در يك يا چند فصل زراعي، علائمي است كه سبب نگراني شديد باغداران مي‌شود. اما خوبست بدانيد كه يكي از علائم مهم كمبود عنصر روي در درختان هسته‌دار، كه گاه به صورت بيماري خود را نشان مي‌دهد، كلروز و مرگ جوانه‌هاي انتهائي درختان ميوه يا خشكيدگي سرشاخه‌ها در تابستان است. اين علائم غالبا مشابه علائم ناشي از حمله عوامل قارچي بوده كه در اغلب موارد اشتباه گرفته مي‌شود. چنانچه باغداران به نشانه‌هاي كمبود عنصر روي توجه ننمايند ضعف درختان ادامه يافته و زوال آن‌ها آغاز مي‌گردد. همچنين كمبود روي مقاومت دفاعي گياه را به شدت كاهش داده وآن را مستعد حمله آفات و بيماري‌هاي مختلف مي‌نمايد.

اريك شدن برگ‌ها، ريزش آن‌ها قبل از بلوغ، كاهش فاصله ميان گره‌ها و تجمع برگ‌ها به صورت دسته‌اي در سرشاخه‌ها نيز از ديگر علائم كمبود روي در باغ‌هاي ميوه هسته‌دار مي‌باشد.

آهن

 درختان ميوه هسته‌دار در برابر كمبود همه ريزمغذي‌ها حساس‌اند. عمده‌ترين كمبود عناصر ريزمغذي در درختان هسته‌دار، كمبود آهن است. نياز درختان هسته‌دار به آهن كم است، اما اگر همين مقدار اندك تامين نشود علائم شديد بيماري بروز مي‌كند. كمبود آهن در هسته‌داران (بخصوص در هلو) سبب بروز بيماري به نام زردي مي‌شود. اين بيماري بيشتردر خاك‌هاي آهكي ديده مي‌شود.

علائم ناشي از كمبود آهن در باغهاي هسته‌دار

در باغات گيلاس علاوه بر كمبود آهن و روي كمبود عنصر منگنز نيز عموميت دارد. كمبود منگنز به كمبود عنصر روي بستگي دارد. در درختان هسته‌دار علائم كمبود آهن شبيه كمبود منگنز است.

اهميت بور در درختان ميوه هسته دار

يكي از اولين علائم كمبود بور در درختان گيلاس كه به شكل بيماري پديدار مي‌گردد، توقف رشد جوانه‌هاي انتهائي درخت در تابستان مي‌باشد . اين فرايند، رنگ پريدگي و مرگ برگ‌هاي جوان را نيز به دنبال خواهد داشت. درختاني كه با كمبود بور روبرو هستند به دليل ريزش شكوفه‌ها در بهار از عملكرد بسيار پائيني برخوردار مي‌باشند.

 

دستجردي، رعنا؛ اميرآبادي، سيد حامد.(1398). کمبود عناصر ريز مغذي و بروز بيماري دردرختان ميوه (با محوريت آهن و بور). اسلامشهر: مديريت جهاد کشاورزي شهرستان اسلامشهر