مقاله
کیفیت نامناسب، جوانهزنی و استقرار ناکافی از معضلهایی است که گیاهان زراعی در مناطق مختلف با آن مواجه هستند. این کیفیت تحت تأثیر عوامل بسیاری از جمله رقم، خلوص ژنتیکی، خلوص فیزیکی، قوه نامیه، قدرت جوانهزنی، قابلیت زنده بودن و قوه نامیه بذر قرار میگیرد. عوامل دیگری چون ساختار ژنتیکی، محیط، قدرت تغذیه مادری، مراحل رسیدگی در زمان برداشت، صدمات میکانیکی، ذخایر بذر، سن و فرسودگی و پاتوژن بر میزان جوانهزنی و قدرت بذر تأثیرگذار است. آزمون برای سنجش بنیه بذر، آزمون پیری تسریع شده است. این آزمون درابتدا به عنوان آزمونی برای تعیین طول هر بذر برای ذخیره کردن استفاده میشود ولی بعدا به عنوان شاخصی برای تعیین قدرت بذر استفاده گردید.
مراحل انجام آزمون جوانهزنی بذر
الف) آمادهسازی
ب) کنترل بیماریها
ضد عفونی محیط کشت
آلودگی قارچی از موارد شایع در آزمون جوانهزنی به ویژه در بذر لگومها است. این امر معمولا مربوط به بذور نابالغ، پیر و آسیب دیده میشود. این آلودگی همچنین در پیش تیمارهای نظیر خارجسازی بذر از پوشش و یا در نتیجه مشکلات بهداشتی در محیط آزمون بذر میباشد. با این روش آلودگی قارچی به حداقل میرسد:
ضدعفونی بذر
روشهای ذکر شده میتوانند خطر آلودگی قارچی را در محیط کشت به حداقل برسانند ولی پوشش بذر یا قارچکشهایی نظیر تیرام، بنومیل و یا استریل کردن با سدیم هیپوکلریت میزان آلودگی قارچی را در طول زمان جوانهزنی کاهش میدهد. استفاده از قارچکشها میتواند بر نتایج آزمون جوانهزنی تاثیر بگذارد، لذا تنها در صورت لزوم باید مورد استفاده قرار گیرد.
شکل 1- ضدعفونی کردن بذر
پوشش بذر با قارچکش
ضدعفونی سطحی بذر
ج) انتخاب روش آزمون جوانهزنی
روشهای مختلفی برای آزمون جوانهزنی وجود دارد، اما چهار روش استاندارد برای این منظور پیشنهاد شده است. این روشها برای اغلب گونهها قابل استفاده بوده و نتایج یکنواختی ارائه میدهند:
کاغذ صافی در جوانهزنی به روش اول و دوم مورد استفاده قرار میگیرد. کیفیت کاغذ صافی برای به دست آوردن جوانهزنی یکنواخت و نتایج قابل تکرار بسیار مهم است. در صورت امکان کاغذ باید دارای ویژگیهای زیر باشد.
شکل 2- جوانهزنی بذر روی کاغذ صافی در پتریدیش
شاهمرادی، شکیبا. (1399). استاندارهای بانک ژن برای آزمون جوانهزنی بذر. کرج: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی