مشخصات گیاهشناسی زاموفیلیا
زاموفیلیا با نام علمی (Zamioculcas zamiifolia) از خانواده آراسه (Araceae)، این گیاه دارای ساقههای مجزا از هم با برگهای براق و چرم مانند است که در رنگهای بلک، ابلق و سبز دیده میشوند. زاموفیلیا گیاهی سریع الرشد است و ارتفاع آن به ۱ متر هم میرسد. در واقع زاموفیلیا دارای برگهایی به شکل پر که طول ساقه گیاه بین ۴۰ الی ۶۰ سانتی متر نیز میرسد. رنگ برگها سبز تیره با براقیتی زیاد هست و اگر شرایط ایده آل گیاه را فراهم کنید گلهای کوچک زرد رنگ روشن که به قهوهای یا برنزی مایل هست را میتوانید ببینید. در صورت مناسب بودن تمامی شرایط، زاموفیلیا در تابستان به گل مینشیند و گلهایی به شکل اسپات و به رنگ سفید تولید میکند. زاموفیلیا به دلیل داشتن برگهای زیبا و ساقههای مجزا معروف و پر طرفدار است و گلهای آن ارزش زینتی و تزیینی ندارند.
جدول 1- مشخصات گیاهشناسی زاموفیلیا
نام فارسی
|
زاموفیلیا
|
نام انگلیسی
|
Zanzibar gem
|
نام علمی
|
Zamioculcas zamiifolia
|
خانواده
|
Araceae
|
شکل 1- آشنایی با گیاه، برگ، گل و ریزوم زاموفیلیا
شرایط نگهداری زاموفیلیا
نور: بهترین نور برای گیاه زاموفیلیا نور متوسط غیرمستقیم است قابل ذکر است به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگهای آن میشود. زاموفیلیا در مکانهای کم نور و دارای نور مصنوعی نیز سالم میماند و رشد میکند.
دما: بهترین دما برای گیاه زاموفیلیا دمای بین 15 الی ۳۰ درجه سانتیگراد است و در صورت گرم شدن بیش از حد بهتر است اطراف گیاه را برای تامین رطوبت آبپاشی کنید. زاموفیلیا گیاهی گرمسیری است و از قرار دادن آن در دماهای پایین به ویژه دمای زیر 8 درجه سانتی گراد خودداری کنید.
رطوبت و آبیاری: مهمترین نکته در مورد نگهداری زاموفیلیا، آبیاری آن است. با توجه به داشتن ریزوم در زاموفیلیا و قدرت ذخیره کردن آب، این گیاه به آبیاری کمی نیاز دارد و حتما اجازه دهید که خاک بین دو آبیاری خشک شود. زاموفیلیا به دلیل داشتن برگهای چرم مانند، تبخیر آب کمی از روی سطح برگها دارد و رطوبت کمی نیاز دارد و رطوبت محیط برای آن کافی است. بهتر است در روزهای گرم جهت تامین رطوبت گیاه زاموفیلیا یک ظرف آب در کنار آن قرار دهید. همچنین میتوانید هر چند وقت یکبار اقدام به غبارپاشی برگها کنید.
خاک و کوددهی: زاموفیلیا به نوع خاصی از خاک نیازمند نیست. هر نوع خاکی با زهکشی خوب که برای گیاهان آپارتمانی عرضه میشود برای این گیاه نیز مناسب است. زاموفیلیا گیاهی مقاوم و سازگار است و برای سالم ماندن به کوددهی نیازی ندارد. برای داشتن پاجوشهای بیشتر و گیاهی با رشد بیشتر میتوانید هر سال در فصول رشد ( بهار و تابستان ) اقدام به کوددهی کنید.
تکثیر: این گیاه را میتوان به روشهای مختلفی از جمله قلمه برگ و تقسیم ریزوم تکثیر کرد. قلمههای برگ را باید در گلدانی با پوشش پلاستیکی قرار دهید و سپس صبر کنید تا ریشهها شروع به رشد کنند. برای تکثیر زاموفیلیا از طریق ریزوم باید پس از جدا کردن یکی از ریزومها از ریشه به طوری که به سایر قسمتهای ریشه آسیب زده نشود، میتوانید پس از ریختن خاک مناسب در گلدان، ریزوم را داخل آن بکارید.
شکل 2- تکثیر زاموفیلیا از طریق قلمه برگ و ریزوم
آفات و بیماریهای زاموفیلیا
زاموفیلیا تقریبا بدون آفت میباشد و به همین دلیل طرفداران زیادی دارد. یکی از مهمترین آفتی که خودمان برای این گیاه درست میکنیم پوسیدگی ریشه میباشد که آن هم به خاطر آبیاری زیاد میباشد.
زرد شدن و ریزش برگها: اگر برگهای پایینی زرد و میریزند کاملا طبیعی هست چون با بالا رفتن سن گیاه برگهای پیر خواهند ریخت و اگر زرد شدن و ریزش خیلی زیاد بود مشکل در میزان زیاد آبیاری شما میباشد.
قهوهای شدن نوک برگها: خشکی بیش از حد محیط نگهداری میتواند موجب این اتفاق باشد رطوبت محیط را بالا ببرید.
قهوهای شدن برگها: از آبیاری زیاد احتمال قهوهای شدن برگها وجود دارد پس میزان آبیاری را کاهش دهید.
شکل 3- آفات و بیمارهای زاموفیلیا