مقاله آشنایی با مدیریت نماتد ریشه‌گرهی در باغات پسته با استفاده از پسماندهای کشاورزی

گیاه پسته يکی از اعضاي خانواده Anacardiaceae و از جنس Pistacia میباشد. از میان 11 گونه شناسايی شده از اين گیاه، گونه P. vera از مهمترين ارقام تجاري می‌باشد. در حال حاضر ايران بزرگترين تولیدکننده و صادرکننده اين محصول در جهان می‌باشد. نماتدهاي ريشه‌گرهی Meloidogyne.spp يکی از مهمترين عوامل بیمارگر درختان پسته به شمار می‌رود. براي کنترل خسارت نماتدهاي ريشه‌گرهی در پسته روش‌هاي متعددي با استفاده از مواد شیمیايی و غیرشیمیايی در جهان ارائه شده است. يکی از روش‌هاي مديريت آن‌ها افزايش میزان هوموس خاک و افزودن اصلاح کننده‌هاي خاک با استفاده از ضايعات و پسماندهاي کشاورزي و شیلاتی است که به صورت مستقیم يا غیرمستقیم باعث آسیب‌پذيري ديواره کیتینی تخم نماتدهاي ريشه‌گرهی می‌گردند. از کیتین صنعتی يا ترکیب باگاس و ملاس نیشکر دو مرتبه در هر سال زراعی، يکی در ابتداي فصل رشد و قبل از گلدهی درختان پسته و ديگري در انتهاي دوره رشد و برداشت محصول، میتوان براي کنترل نماتدهاي ريشه‌گرهی در پسته استفاده کرد.

نماتدهاي ريشه‌گرهی پسته

درخت پسته يکی از درختان مناسب براي کشت در مناطق خشک و بیابانی با حداقل نیازهاي زيستی می‌باشد. بیش از 600 هزار هکتار از اراضی ايران با تولیدي بیش از 360 هزار تن، سطح زيرکشت درختان پسته می‌باشد. تاکنون در حدود 30 بیماري از باغات و درختان پسته در سراسر جهان گزارش شده است. نماتدهاي ريشه‌گرهی Meloidogyne .spp به صورت گسترده در سطح باغات پسته پراکنده بوده و موجب کاهش کمیت و کیفیت محصول می‌گردند.گونه‌هاي مختلف نماتد Meloidogyne.spp  از مهمترين نماتدهاي انگل و جزو يکی از پنج بیماري گیاهی مهم جهان به شمار می‌روند. اولین بار نماتد ريشه‌گرهی از باغات پسته رفسنجان گزارش شده‌است.

يکی از روش‌هاي کنترل نماتد ريشه‌گرهی استفاده از مواد آلی ضايعات و يا پسماندهاي کشاورزي می‌باشد. براي مثال میتوان به باگاس، ملاس نیشکر، ملاس چغندرقند، کمپوست قارچ خوراکی، ورمی‌کمپوست و کیتین صنعتی اشاره کرد.

باگاس يکی از پسماندها يا ضايعات تولید شکر از گیاه نیشکر می‌باشد. میزان تولید باگاس در ايران حدود 2 میلیون تن است. متأسفانه بخش زيادي از باگاس تولیدي استفادهاي نداشته و عموما بصورت خودبخودي يا عمدي سوزانده می‌شود. ملاس محصول جانبی چسبناک و قهوه‌اي رنگی است که در جريان تولید شکر از چغندرقند و نیشکر به وجود می‌آيد. تولید ملاس به طور متوسط در سال‌هاي 1370 تا 1377 به میزان 430356 تن بوده‌است، از کل ملاس تولیدي کشور به طور متوسط حدود 200 هزار تن به مصرف رسیده و حدود 150 هزار تن به هدر می‌رود.

 

نماتد ریشه گرهی پسته

شکل1- نماتدهاي ريشه‌گرهی پسته

در بررسی انجام شده در گلخانه‌هاي گل میخک کشور کنیا با استفاده از باگاس نیشکر و چريش تعداد گال‌هاي نماتد ريشه‌گرهی به ترتیب 53 و 69 درصد کاهش یافته است. استفاده از باگاس به مقدار 4000 کیلوگرم در هکتار قبل از کشت گوجه فرنگی باعث کاهش تعداد گال‌هاي نماتد Meloidogyne.spp تا 22 درصد شده و اين کاهش بعد از 150-100 روز به 90 درصد رسیده است. استفاده از ملاس نیشکر همراه با اوره نیز موجب افزايش کنترل نماتد M. arenana شده است.

پوسته سه لايه تخم نماتدها، محل مناسبی براي حمله قارچ‌هاي متعدد انگل نماتدها است. اين قارچ‌ها با ايجاد مکینه (Appressorium) و میخ رخنه همراه با فشار مکانیکی تخم‌ها را سوراخ می‌کنند. پارهاي ديگر از قارچ‌ها از طريق ترشح آنزيم‌هاي خارج سلولی مانند کیتیناز و پروتئاز پوسته تخم را تجزيه می‌کنند. منبع اصلی کیتین، پوست سخت پوستان (از قبیل میگو و خرچنگ‌ها)، حشرات و ديواره سلولی قارچ‌ها می‌باشد. کیتین و فرآورده‌هاي آن به علت نوع خاص ساختار شیمیايی خود قادر به کنترل عوامل بیماريزاي گیاهی می‌باشند. آن‌ها به طور مستقیم يا غیرمستقیم بر اين عوامل اثر گذاشته و يا موجب فعال‌سازي ساز و کارهاي دفاعی گیاه می‌شوند. از طرف ديگر افزودن آن‌ها به خاک پیرامون ريشه گیاه موجب افزايش فعالیت و رشد ساير میکروارگانیسم‌هاي داراي آنزيم کیتیناز شده که نقش مهمی در کاهش جمعیت عوامل بیماريزاي گیاهی ايفا می‌کنند. اين مواد جايگزين با استقرار میکروارگانیسم‌هاي مفید از قبیل میکوريزها و ريزوبیوم‌ها موثر هستند. از طرف ديگر اثر تنظیم کنندگی آن‌ها بر روي فعالیت‌هاي گیاهی از قبیل افزايش جوانه‌زنی بذر، رشد گیاه و تولید محصول محرز می‌باشد.

کوتیکول لاروهاي سن دوم چهارگونه مختلف نماتد گره‌ريشه Meloidogyne.spp شبیه به هم بوده و داراي شش لايه مجزا واقع در سه ناحیه مشخص شامل يک کورتکس سه لايه خارجی، يک ناحیه میانی دو لايه و يک ناحیه منقوش قاعده‌اي. تعداد از قارچ‌هاي انگل قادرند ضمن عبور از اين لايه‌ها موجب غیرفعال شدن آن‌ها گردند.

دستورالعمل

کنترل نماتد ريشه‌گرهی در درختان پسته، بسته به جمعیت نماتد در گرم خاک، بافت و ساختمان خاک، عمق ريشه، سن درخت، نوع پايه و پیوندک، اسیديته خاک و پارهاي از مشخصات شیمیايی خاک متغیر بوده که می‌بايست با مشاوره کارشناس خبره در اين زمینه و در زمانبندي خاص خود انجام گیرد.

پس از تشخیص آلودگی درختان به نماتد ريشه‌گرهی توسط کارشناس زبده، می‌توان با يکی از روش‌هاي غیرشیمیايی زير که متکی بر استفاده از مواد آلی حاصل از ضايعات و يا پسماندهاي کشاورزي است اقدام نمود. هر سال میتوان در ابتداي فصل رشد و قبل از گلدهی درختان پسته در فصل بهار در ماه‌هاي فروردين و ارديبهشت و در انتهاي دوره رشد و برداشت محصول در ماه‌هاي شهريور و مهر بسته به دسترسی باغدار با يکی از روش‌هاي توصیه شده زير نسبت به مديريت جمعیت و خسارت نماتد ريشه‌گرهی اقدام نمود.

1)     کیتین صنعتی به میزان 129 گرم در مترمربع

2)     باگاس به اضافه مالس نیشکر 5 % به نسبت 1:3 به میزان 400 گرم در متر مربع

نکته قابل توجه اينکه باگاس تهیه شده را بايد به مدت يک هفته خشک کرده و سپس به قطعات يک سانتی‌متري خرد کرد. همچنین مالس تهیه شده را با آب معمولی به غلظت 5 %  رقیق کرده و به نسبت مورد نظر با مواد خشک مخلوط و پس از افزودن يک درصد وزنی آب به آن، درون کیسه‌هاي پلی‌اتیلنی ريخته و درب آن‌ها را محکم بسته وپس از قرار دادن آن‌ها به مدت يک‌ماه در محیطی با دماي 27-25 درجه سلسیوس به مقدار لازم به خاک درختان پسته به خصوص در محل رشد ريشه در سطح سايه‌انداز آن‌ها به خصوص در اطراف قطره چکان‌ها و يا محل چال کود و يا نوار کود اضافه و به طور کامل با خاک مخلوط نمود. در صورت دسترسی به نمونه‌هاي تجاري پودر پوست خرچنگ (Crab Meal) يا پودر پوست میگو (Shrimp Meal) می‌توان براي هر متر مربع سطح سايه‌انداز به ترتیب 400 و 150 گرم استفاده نمود..

 

سعیدی نائینی، فرهاد.(1401). مدیریت نماتد ریشه‌گرهی در باغات پسته با استفاده از پسماندهای کشاورزی. تهران: موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور

ارسال نظر
 
 
1403/04/31  -  علیرضا صحبتی

با سلام وارزوی موفقیت برای جنابعالی واقعا مجذوب تحقیق جنابعالی برای نماتد درختان پسته شدم. من ازباغداران پسته سیرجان هستم باغات واقعا نمونه بود چندسال بخاطر نماتددرگیر خشکیدگی دربعضی از قطعات شدم. خواهشمند است اینجانب راراهنمایی فرمایید. باارزوی سلامتی وموفقیت برای جنابعالی. علیرضا صحبتی

پاسخ مدیر سایت: با سلام همراه گرامی بیماری نماتد ریشه گرهی یکی از بیماری‌های مهم و شایع در باغات پسته است که توسط گونه‌های مختلف نماتدهای ریشه‌گرهی، به ویژه Meloidogyne spp. ایجاد می‌شود. این نماتدها با نفوذ به ریشه‌های گیاه باعث ایجاد گره‌هایی در ریشه‌ها شده و در نهایت باعث کاهش رشد و تولید گیاه می‌شوند. روش‌های کنترل بیماری نماتد ریشه گرهی در باغات پسته کنترل زراعی: تناوب زراعی: کاشت محصولات غیر حساس به نماتد مانند گندم و جو می‌تواند جمعیت نماتدها را کاهش دهد. استفاده از گیاهان پوششی: استفاده از گیاهان پوششی مانند سورگوم و کلزا که نماتدها را کاهش می‌دهند، می‌تواند مفید باشد. مدیریت آبیاری: کاهش رطوبت خاک از طریق مدیریت صحیح آبیاری می‌تواند از افزایش جمعیت نماتدها جلوگیری کند. کنترل مکانیکی: خارج کردن گیاهان آلوده: حذف و از بین بردن گیاهان آلوده و ریشه‌های آن‌ها می‌تواند به کاهش جمعیت نماتدها کمک کند. آفتاب‌دهی خاک (Solarization): با استفاده از پلاستیک شفاف و قرار دادن آن روی خاک در فصل تابستان، می‌توان دمای خاک را به حدی افزایش داد که باعث مرگ نماتدها شود. کنترل بیولوژیکی: استفاده از قارچ‌های نماتوفاژ: برخی از قارچ‌ها مانند Paecilomyces lilacinus و Trichoderma spp. می‌توانند به‌عنوان عوامل کنترل زیستی علیه نماتدها استفاده شوند. باکتری‌های سودوموناس: برخی گونه‌های باکتری‌های Pseudomonas می‌توانند جمعیت نماتدها را کاهش دهند. کنترل شیمیایی: نماتدکش‌ها: استفاده از سموم نماتدکش یکی از روش‌های رایج برای کنترل نماتدهای ریشه گرهی است. از جمله این سموم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: اُکسامیل (Oxamyl): یکی از نماتدکش‌های سیستمیک است که می‌تواند به‌طور موثر جمعیت نماتدها را کاهش دهد. مقدار مصرف: 10 تا 15 لیتر در هکتار، به صورت کاربرد خاکی یا تزریق به سیستم آبیاری. فن‌آمیدون (Fenamiphos): نماتدکش تماسی-سیستمیک با اثر طولانی مدت. مقدار مصرف: 5 تا 7 کیلوگرم در هکتار، به صورت کاربرد خاکی. دازیومت (Dazomet): یک نماتدکش گازی که برای سترون‌سازی خاک مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقدار مصرف: 300 تا 500 کیلوگرم در هکتار، به صورت پخش روی سطح خاک و سپس آبدهی. نکات مهم: توجه به دستورالعمل‌های مصرف: همیشه قبل از استفاده از هرگونه سم شیمیایی، دستورالعمل‌های تولیدکننده را به‌دقت مطالعه کرده و رعایت کنید. تکرار و زمان‌بندی مصرف: در صورتی که آلودگی شدید باشد، ممکن است نیاز به تکرار مصرف سموم در فواصل زمانی مشخص باشد. مدیریت تلفیقی آفات (IPM): استفاده از ترکیبی از روش‌های کنترل زراعی، بیولوژیکی و شیمیایی می‌تواند اثربخشی بیشتری در کنترل نماتدهای ریشه گرهی داشته باشد و از توسعه مقاومت در نماتدها جلوگیری کند. این اقدامات می‌توانند به کاهش جمعیت نماتدها و کنترل بیماری در باغات پسته کمک کنند.