مقاله
ایران به دلیل شرایط آب و هوایی و محدودیتهای منابع آبی از جمله کشورهایی است که نیازمند تجدید نظر اساسی در ساختار نظام کشت بوده و در این راستا توسعهی کشتهای گلخانهای میتواند به عنوان یک راهکار مناسب مطرح باشد که هم اکنون مورد توجه قرار گرفته است. کشت گلخانهای در ايران برای اولین بار در سال 1332توسط آلمانیها وارد کشور شد که از نوع گلخانهی شیشهای با اسكلت فلزی بود که به منظور کارهای پژوهشی مورد استفاده قرار میگرفت. سپس با ورود پوششهای پلاستیكی اغلاب گلخانهها با اسكلت چوبی و پوشش پلاستیكی ساخته شد. با توجه به عدم امكان کنترل همهی عوامل محیطی در اين نوع گلخانه تمايل برای احداث گلخانههای مدرن و مكانیزه به شدت در حال افزايش است هر چند گلخانههای سنتی به دلیل ارزان بودن هنوز هم استفاده میشود افزايش سطح کشتهای گلخانهای در ايران با توجه به مزايای آن و به واسطهی حمايت دولت از اين تولید و استقبال فارغ التحصیلان کشاورزی از آن محسوس بوده است.
تعریف گلخانه
گلخانه محلی است که با مواد شفاف پوشیده شده و در آن دما، نور، رطوبت و سایر عوامل محیطی به جهت تولید محصول قابل کنترل است.
شکل 1- گلخانه
تعریف گلخانه داری
عملیات متمرکزی است که نیازمند وجود عوامل متفاوت و زیاد، برای اجرای اصولی است. به عبارت دیگر کشت گلخانهای به عنوان کشتهای صنعتی به حساب میآیند که در آن هزینه تمام شده تولید، بالا میباشد. به این دلیل تولیدکنندگان باید به طور دقیق تمام فاکتورهای لازم برای افزایش عملکرد و بهبود محصول را در نظر بگیرند.
بنابراین انتخاب محل گلخانه و انجام عملیات تولیدی نه تنها به موقعیت آب و هوایی بستگی دارد، بلکه عوامل اقتصادی، سیاست و ساختار جامعه در یک کشور نیز در آن دخیل میباشد.
مزایای کشت گلخانهای
شکل 2- گلخانه سبزیجات
معایب کشتهای گلخانهای
در صورت تصمیم به کشت گلخانهای چه باید کرد؟
محاسبه اقتصادی
الف) هزینههای ثابت
ب) هزینههای جاری
ج) هزینههای کارگری (از کاشت تا برداشت)
کل هزینهها= هزینههای ثابت + هزینههای جاری
سود= فروش کل (عملکرد کل * قیمت) – کل هزینهها
مومنی نسب، هادی. (1387). آشنایی با گلخانه و گلخانهداری. قم: سازمان جهاد کشاورزی