مقاله آشنایی با زراعت چاودار

چاودار زمانی به عنوان علف هرز مزارع گندم و جو محسوب می‌شود، اما بعدها بصورت اهلی در آمده است. کشت آن در قدیم برای تولید دانه و تهیه نان صورت می‌گرفت ولی امروزه از مصرف آن کاسته شده، از دانه آن در صنعت برای تولید آرد چاودار و الکل‌سازی و از کاه آن برای غذای حیوانات و کاغذسازی استفاده می‌گردد. از چاودار برای تغذیه دام‌ها هم بصورت علوفه تازه و هم بصورت سیلو و دانه استفاده می‌شود. کشت آن در ایران به منظور قصیل و تهیه دانه متداول است و علوفه‌ای خوش خوراک دارد. قدرت تحمل به سرمای چاودار بیشتر از گندم و جو است.

 

مشخصات گیاه‌شناسی چاودار

چاودار با نام علمی (Secale.Cereale.L.) از خانواده گندمیان، گیاهی یکساله، روزبلند و دگرگشن است. ویژگی ظاهری آن شبیه گندم است. ساقه بند بند و تو خالی و برگ‌های آن کشیده و نوک تیز است. ارتفاع ساقه چاودار بلندتر از گندم است در انواع مختلف حدود 60-200 سانتیمتر می‌باشد ولی قدرت پنجه‌زنی آن کمتر از گندم است. سیستم ریشه‌ای چاودار همانند گندم و جو است. گل‌آذین چاودار سنبله‌ای مرکب است. به هر پلکان محور سنبله چاودار، سنبلک چسبیده که وسطی عقیم و دو سنبلک کناری بارور می‌شوند. هر گلچه دارای سه پرچم است که به هنگام رسیدن دانه گرده از گل خارج شده و گرده‌ها را در خارج از گل آزاد می‌سازد. کلاله در شاخه‌ای پر مانند مادگی به منظور دریافت دانه گرده از گلچه خارج می‌شود.

جدول 1- مشخصات گیاه‌شناسی چاودار

نام فارسی

چاودار

نام انگلیسی

Rye

نام علمی

Secale.Cereale.L

خانواده

گندمیان

 

آشنایی با گیاه و بذر چاودار

شکل 1- آشنایی با گیاه و بذر چاودار

کاشت، داشت، برداشت

قدرت تحمل به سرمای چاودار بیشتر از گندم و جو است و در مناطقی که سرمای زمستان به قدری شدید است که امکان کاشت گندم و جو وجود ندارد جایگزین مناسبی برای آن‌ها می‌باشد. مقاومت چاودار در مقابل گرما کمتر از گندم و طول دوره زندگی آن نیز کوتاه‌تر است. این گیاه را میتوان تا ارتفاع 2400 متری کشت نمود و در خاک‌های اسیدی نیز امکان کاشت گندم نیست، چاودار به دلیل توانایی زیادتر میتواند جایگزین گندم شود. کلیه عملیات به زراعی چاودار شبیه گندم و جو می‌باشد. زمان کاشت در اوایل پاییز و میزان بذر مورد نیاز بسته به شیوه کاشت بین 110-200 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته می‌شود.

مزرعه چاودار

شکل 2- مزرعه چاودار

بعد از هر چین برداری مقدار 50-100 کیلوگرم اوره به عنوان سرک استفاده می‌شود. این گیاه بعد از سبز شدن به سرعت رشد کرده بطوری که از علوفه آن در اواخر بهمن بخوبی می‌توان استفاده کرد. معمولا به منظور گیاه نگهدارنده و محافظ همراه با حبوبات و لگوم‌ها (شبدر- یونجه) کشت می‌شود. مقدار محصول حدود 12-24 تن علوفه سبز در هکتار می‌باشد.

برداشت چاودار

شکل 3- برداشت چاودار

 

انوری، محمدتقی؛ چابک، خلیل؛ پورنصراله، عباس. (1386). دستورالعمل فنی کاشت، داشت و برداشت نباتات علوفه ای. ساری: حوزه ترویج و نظام بهره برداری

1401/11/12  -  صادق شکراله پور

خوبه ومیخواستم بدونم زمان برداشت ان چه زمانیست وایا میشه بعداز برداشت برنج به عنوان کشت زمستانه برنج کشت شود یانه.۰۹۱۰۱۰۰۳۳۴۷

پاسخ مدیر سایت: با سلام همراه گرامی چاودار به مدت 15-10 روز قبل از گندم به سنبله می رود گل دادن آن 15-10 روز بعد از سنبله رفتن صورت می گیرد (در گندم بعد از 7-6 روز می باشد). باروری یک سنبه 4-3 روز و باروری یک گیاه کامل 14-8 روز طول می کشد. چاودار معمولاً 10-5 روز قبل از گندم پائیزه می رسد. بهتر در اوایل پاییز کشت شود و در زمستان جوانه ها با مشکل سرما رو به رو میشوند. همچنین چاودار در نواحی مرطوب و سرد عملکردهای بسیار خوبی بعد از بقولات یکساله و چند ساله، سیب زمینی زودرس و جو می تواند داشته باشد، و بعد از گندم و ذرت علوفه ای نتایج بسیار خوبی می دهد

1403/05/03  -  محمد ارجمند

کدام روش کاشت چاودار( تعداد ردیفه) برای تهیه ارگوت بکار میره و بیشترین عملکرد رو داره؟

پاسخ مدیر سایت: برای تولید ارگوت (Ergot) از چاودار، یکی از مهم‌ترین فاکتورها در انتخاب روش کاشت، تراکم و تعداد ردیف‌های کاشت است تا شرایط مناسبی برای رشد قارچ Claviceps purpurea (عامل تولید ارگوت) فراهم شود. کاشت چند ردیفه معمولاً بهترین روش برای تولید ارگوت است. به‌طور خاص، روش کاشت با 3 تا 5 ردیف در هر بستر، به طور معمول کارآمدتر است. در این روش: تهویه مناسب: فاصله بین ردیف‌ها به بهبود جریان هوا کمک کرده و رطوبت مناسبی برای رشد قارچ‌ها ایجاد می‌کند. کنترل تراکم: تراکم بیش از حد یا کمتر از حد، هر دو می‌توانند بر رشد ارگوت تأثیر منفی بگذارند. کاشت در چند ردیف (مثلاً 3 تا 5 ردیف) تراکمی متعادل را فراهم می‌کند. رطوبت و شرایط محیطی مناسب: این روش کاشت شرایط مناسبی برای قارچ فراهم کرده و عملکرد بالاتری را برای تولید ارگوت به همراه دارد. در نهایت، برای افزایش عملکرد، بهینه‌سازی شرایط محیطی مانند رطوبت، دمای مناسب و استفاده از ارقام مقاوم به ارگوت نیز ضروری است.