مقاله آشنایی با بیماری آتشک درختان میوه دانه‌دار

بیماری آتشک (Fire Blight) از بیماری‌های بسیار مهم و خطرناک درختان میوه دانه‌دار بوده و در ایران تاکنون بیش از نیمی از استان‌های کشور را آلوده نموده است. خسارت این بیماری بسیار قابل توجه و زیان‌بار می‌باشد. در صورت گسترش بیماری به مناطق تولید سیب درختی، گلابی و بِه می‌تواند خسارت جبران ناپذیری و حتی نابودی باغ‌های میوه را به همراه داشته باشد.

 

علائم بیماری

1-سوختگی شکوفه (گل‌ها): حساس‌ترین اندام گیاه به عامل بیماری گل‌ها هستند، در صورت بروز بیماری شکوفه‌ها حالت آب سوخته پیدا کرده و سپس چروکیده و به رنگ تیره در می‌آیند. ضمنا آلودگی بر روی دم گل‌ها نیز ظاهر می‌شود.

2-سوختگی برگ‌ها و سرشاخه‌ها: شکل برگ‌ها به حالت نکروزه در آمده و بعضا سبز خشک می‌شوند. بر روی شاخه‌ها و سرشاخه‌ها ترشحات باکتری تشکیل می‌شود، سرشاخه‌ها قهوه‌ای شده و ممکن است انتهای شاخه خم شود (شبیه به عصا)

3-سوختگی میوه: میوه‌های آلوده رنگ سیاه و قهوه‌ای و حالت مومیایی به خود گرفته و بر روی درخت باقی می‌مانند.

4-سوختگی شاخه‌های اصلی و تنه و طوقه: آلودگی به صورت سوختگی تنه و شاخه اصلی و طوقه به همراه ترشحات باکتری بوده که نهایتا منجر به مرگ درخت می‌گردد.

 

علائم بیماری آشتک در درختان میوه دانه‌دار

شکل 1- علائم بیماری آشتک در درختان میوه دانه‌دار

میزبان های بیماری

زالزالک، بِه، گلابی، سیب، پیروکانتا و بسیاری از گونه‌های خانواده رزاسه می‌باشد.

پیشگیری و کنترل بیماری

الف) اقدامات پیشگیرانه

1-نهال‌های مورد نیاز را از مناطق عاری از آلودگی و از نهالستان‌های مورد تایید سازمان جهاد کشاورزی تهیه گردد.

2-جلوگیری از استقرار کندوهای زنبور عسل در باغات آلوده

3-جلوگیری از مصرف زیاد کودهای ازته خصوصا در تابستان

4-هرس در فصل زمستان که عامل بیماری غیرفعال است، انجام گیرد و محل هرس با چسب باغبانی پوشانده شود.

5-رعایت اصول بهداشتی باغ (کنترل علف‌های هرز، جمع آوری بقایای گیاهی و سوزاندن آن‌ها)

اقدامات کنترلی

1-اجرای عملیات سمپاشی طبق برنامه زیر:

-استفاده از اکسی‌کلرور مس به میزان 3 در هزار و یا ترکیب بُردو به نسبت 1 درصد قبل از خزان برگ‌ها

-استفاده از اکسی‌کلرور مس به میزان 3 در هزار و یا ترکیب بُردو به نسبت 1 درصد قبل از گلدهی (تورم جوانه‌ها)

-استفاده از اکسی‌کلرور مس به میزان 3 در هزار و یا ترکیب بُردو به نسبت 0.5 درصد در زمانی که 50 درصد شکوفه‌ها باز شده‌اند.

2-هرس اندام‌های آلوده: 20 سانتی‌متر پایین‌تر از محل آلودگی هرس و معدوم گردد.

3-ضدعفونی ادوات باغبانی با محلول وایتکس: (یک قسمت وایتکس + نُه قسمت آّب)

4-مبارزه با حشرات ناقل نظیر زنجرک‌ها و شته‌ها بعد از مرحله گلدهی

نکته: جهت بالا بردن کارآیی محلول سمی اکسی‌کلرور مس میتوان کود سولفات روی را نیز به نسبت 2 در هزار به آن اضافه نمود.

 

بیماری آتشک درختان میوه دانه‌دار. (1392) اصفهان: سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان

ارسال نظر