مقاله آشنایی با گیاه دارویی کارلا یا خیار تلخه

کارلا در ایـران گیاهـی جدیـد اسـت و گـزارش کاملـی دربـاره معرفـی و تولیـد آن در کشـور وجـود نـدارد. در سـالهای اخیـر به طـور محـدود در اسـتانهایی ماننـد سیسـتان و بلوچسـتان و اصفهان اقدام به کشـت این گیاه شـده اسـت که عمده مصرف آن به صـورت تازه خـوری اسـت. منشـأ ورود ایـن گیـاه بـه ایـران از طریـق واردات بذر از کشـورهای پاکسـتان، هنـد و چین گزارش شـده اسـت. بر اسـاس منابـع موجود، در سـایر کشـورها تحقیقـات مفصلـی در مورد خـواص دارویـی و کاربردهـای درمانی کارلا انجـام شـده اسـت. بیمـاری قنـد یکـی از ناخوشـیهای بسـیار شـایع در دنیا اسـت. بـا توجـه به شـیوع ایـن بیماری در ایـران، پس از انجـام تحقیقات مقدماتی و بومی سـازی دانـش موجـود در سـایر کشـورها، ایـن گیـاه میتوانـد به عنـوان داروی ضد قنـد چـه به صـورت تازه خـوری یـا فراوری شـده مـورد بهره بـرداری گسـترده قـرار گیـرد.

مشخصات گیاهشناسی کارلا

میوه کارلا

شکل 1- میوه کارلا

کارلا گیاهـی یکسـاله اسـت کـه قسـمتهای مختلـف آن شـامل بـرگ، سـاقه و میـوه اسـت و بویـی شـبیه گیـاه ابریشـم مصـری دارد و طعم آن بسـیار تلخ اسـت. بـه همیـن دلیـل خیـار تلخـه نامیـده شـده اسـت. سـایر مشـخصات آن در جـدول 1 بیان شـده اسـت.

جدول 1- مشخصات گیاهشناسی کارلا

نام فارسی

کارلا یا خیار تلخه

نام انگلیسی

bitter melon, bitter squash, bitter apple, bitter gourd

نام علمی

Momordica charantia

خانواده

کدوییان

خاستگاه

بومی مناطق گرمسیری

 

برگهای گیاه شبیه برگ مو است و گلها شبیه گل خیار و معطر هستند. گلهای گیاه زرد و کوچک است و همچنین گلدهی در هر بوته به صورت نامحدود و تا آخر فصل ادامه دارد. به همین دلیل برداشت میوه به طور متناوب باید انجام گیرد  این گیاه تک پایه است و گلهای نر و ماده در گرههای مختلف ساقه گیاه تشکیل میشوند و تعداد گلها در بوته نسبتاً زیاد و دوام هر گل روی ساقه کوتاه است. ساقهها سبز رنگ و دارای زوائد پیچنده است و همچنین ساقههای گیاه رونده و بالارونده محسوب میشود و 5 تا ۶ متر طویل میشوند.

میوه آن به اندازه خیار اما با سطح بسیار ناصاف شبیه پوست سوسمار است. انواع چینی کارلا دارای میوههای گردتری نسبت به انواع هندی هستند.   وزن یک میوه میتواند به بیش از 500 گرم هم برسد. در داخل میوه تعدادی بذر نسبتاً درشت (مانند بذر کدو) وجود دارد که روی آن نقشهای زیبایی دیده میشود. تعداد و اندازه بذرها به درشتی و ریزی میوه بستگی دارد و بذرها دارای  پوشش ژلهای قرمز رنگ و چسبناک هستند. در تمام گیاه، فقط این پوشش قرمز رنگ بذرها، دارای مزه شیرین است.   میوه نارس سبز رنگ است؛ اما پس از رسیدگی، رنگ نارنجی بسیار خوش رنگی پیدا میکند. پس از رسیدگی کامل، میوهها باز میشوند و دانهها بیرون میافتند و به دلیل پوشش ژلهای خود به شدت به سطحهای مختلف مانند برگها، ساقهها، خاک و ادوات میچسبند. این ژله به تدریج خشک شده و جدا کردن بذر از سطحی که بدان چسبیده دشوار میشود. در سال بعد ممکن است تعدادی از این بذرها در بستر کشت سبز شوند. میوهها بعد از رسیدن و حتی خشک شدن کامل بر روی ساقه باقی میمانند و به راحتی نمیتوان آنها را از ساقه جدا کرد.

میوه رسیده، بذر، گل کارلا، میوه نرسیده گیاه کارلا

شکل 2- میوه رسیده، بذر، گل کارلا، میوه نرسیده گیاه کارلا

خواص درمانی

تحقیقـات مختلفـی درباره ترکیبات شـیمیایی موجود در بذر، بـرگ و میوه گیاه انجـام شـده اسـت که نشـان میدهـد مواد مؤثـره دارویـی گیاه بـه نـام کاتارانتین در میـوه، سـاقه، برگ و ریشـه وجـود دارد. همچنین در مورد اثرات آنتیاکسـیدانی، ضد میکروبـی و تأثیـرات دارویـی این گیاه هم تحقیقاتی انجام شـده اسـت. در ژاپن، چیـن و هنـد میـوه این گیاه هماننـد خیار به صـورت نارس و به صـورت تازه خوری و طبخ شـده و در طـب سـنتی به عنـوان دارو مصـرف میشـود. مهمتریـن ویژگـی دارویـی کارلا به شـرح زیر اسـت:

  • کارلا تأثیر اساسی بر کاهش قند خون افراد دیابتی دارد.
  • کارلا اثـر کنترل کنندگـی بـر باکتریهـای گـِرم مثبـت و منفـی (دو گـروه از باکتریهـا) دارد.
  • کارلا دارای اثرات آنتیاکسیدانی است.

هـر 100 گـرم کارلا 19 کیلوکالری انرژی تولیـد میکند. همچنین در هر 100گرم کارلا مقادیـری از مـواد ذکر شـده در جـدول ۲وجـود دارد. کارلا دارای ویتامینهـای مختلـف گـروه A، B، C، K و E اسـت. همچنیـن مـواد معدنـی ماننـد آهـن، منیزیم، سـدیم، پتاسـیم، روی و فسفر دارد.

جدول 2- مقادیر مختلف در هر 100گرم کارلا

 

نوع مواد

مقدار مواد بر حسب گرم

هیدرات کربن

4.3

قند

2

فیبر

2

چربی

0.18

پروتئین

0.84

آب

91

 

اندام مورد استفاده

اندام مورد استفاده در گیاه کارلا میوه رسیده آن است (شکل3). همـه قسـمتهای گیـاه کارلا دارای مواد مؤثره هسـتند و در درمان اسـتفاده میشـوند، امـا بخش تجـاری این گیـاه «میوه» کارلاسـت.

 میوه رسیده کارلا

شکل 3- میوه رسیده کارلا

روش تکثیر

تکثیـر ایـن گیـاه بـا بذر انجـام میشـود. بذرهـا در گلخانـه و در دمای نسـبتاً بالا در بسـتر مناسـب مشـابه با سـایر نشـاها مانند گوجه فرنگی، بادمجان و هندوانه سـبز میشـوند. ایـن نشـاها در مرحلـه 3 تـا ۴برگـی قابل انتقـال بـه زمیـن اصلی هسـتند. بذرهـای اولیـه گیـاه از خـارج از کشـور وارد میشـوند؛ امـا طبـق بررسـی نگارنـدگان بذرهـای نسـل بعـدی هـم به راحتی سـبز میشـوند و گیاه پـس از اسـتقرار، محصـول تولیـد میکنـد. البتـه لازم اسـت ترکیبـات شـیمیایی این گیاهـان بررسـی و بـا گیاهـان نسـل اول مقایسـه شـود. در کشـت مزرعهای ایـن گیاه ماننـد خیـار و کـدوی تنبـل نیـاز بـه پشـتههای عریـض دارد و در کشـت گلخانـهای ماننـد خیـار گلخانـهای به شـرط بسـتن سـاقههای رونـده بـه قیمهـا فاصلـه کشـت 100*100 مناسـب اسـت.

 

اتصال ساقه های رونده کارلا به قیم

شکل 4- اتصال ساقه های رونده کارلا به قیم ها

 

کاشت و داشت

برای کشت و کار کارلا توجه به موارد زیر لازم است:

·   بـا شـروع زمـان برداشـت، از هـر گیـاه هـر ۴روز یک بـار میتـوان محصول برداشـت کرد و در یک بوته تا ۲0کیلوگرم میوه در هر فصل رشـد قابل برداشت است.

·   میوههـای کارلا ماننـد بسـیاری از تیپهای خیـار، معمـولاً به صـورت تازه خـوری تـا وقتـی سـبز رنگ هسـتند، مصـرف میشـوند کـه البتـه بسـیار تلـخ هسـتند و منطبـق بـا ذائقـه ایرانیهـا نیسـت. بایـد توجه داشـت مصـرف میوههای رسـیده کـه بـه رنـگ نارنجـی هسـتند، منع شـده اسـت.

·   کارلا گیاهـی سایه دوسـت اسـت و خشـکی هـوا را نمیپسـندد. بـر اسـاس تحقیـق نگارنـدگان ایـن گیـاه شـرایطی مشـابه با خیـار گلخانـهای را میپسـندد و کشـت آن در مزرعـه، گلدانهـای بـزرگ در گلخانههـای بـا کـف سـیمانی یـا در محیطهـای بـا رطوبـت نسـبی کـم، موفقیت آمیز نیسـت و علیرغم رشـد رویشـی مناسـب، تولید میـوه ناچیـزی دارد.

  • ·   در حالتی که رطوبت نسبی هوا کم باشد یا بوتهها در معرض وزش بادهای گرم قرار گیرند، میوهها بعد از تشکیل و پس از رشد مختصری، ریزش مییابند.
  • ·  کارلا را میتوان در سـایه سـایر درختان مانند موی داربسـتی یا در آپارتمان پرورش داد.
  • ·   آفتـاب شـدید تابسـتان باعـث سـوختگی برگهـا میشـود. در کشـت در فضـای آزاد مناطـق خشـک برگهـای گیـاه هنـگام ظهـر آثـار پژمردگـی موقـت نشـان میدهد.
  • ·  گیـاه کارلا ماننـد خیارهـای گلخانـهای، کودپذیـری بسـیار بالایـی دارد. این گیـاه بـه کودهای پتاسـه نیـاز زیـادی دارد و عکس العمـل آن به کودهـای ریزمغذی بسـیار مثبت اسـت.
  • ·  در کشـت گلخانـهای آفـات مکندهای مانند مگس سـفید و شـته به شـدت بر روی گیـاه فعال میشـوند.
  • ·  کشـت در هـوای آزاد نیـاز به آبیاری مرتـب مزرعه دارد؛ بنابراین کشـت کارلا در مناطـق خشـک «در فضای باز» توصیه نمیشـود.

 بـا شـروع یخبنـدان، ایـن گیاه ابتـدا سـرمازده میشـود و پس از سیاه شـدن کل اندامهـای هوایـی شـامل برگهـا، میوههـا و سـاقهها از بیـن مـیرود. چنانچـه یخبنـدان رخ ندهـد یـا گیاه در گلخانه  کشـت شـده باشـد تـا پایان زمسـتان هم به رشـد خـود ادامه میدهد و در سـال بعـد هم زنده میمانـد؛ اما از میزان بـاروری آن کـم شـده و آلودگـی حشـرات مکنده به شـدت بـر روی آن زیاد میشـود.

  • به علـت جدید بـودن گیـاه و کمبـودن عرضـه آن ممکـن اسـت در شـرایط فعلـی، محصـول تولیـدی قیمت قابل قبولی داشـته باشـد؛ امـا به دلیل اینکه بـازار مصرف این گیـاه به صـورت تازه خـوری و مصـارف عطـاری و همچنیـن داروسـازی هنـوز به خوبی تعریـف نشـده اسـت، اقدام بـه تولید انبـوه آن در ایران، بایـد با احتیاط صـورت گیرد.

میوه نرسیده کارلا

شکل 5- میوه نرسیده کارلا

دوازده امامی،سعید؛ صفایی، لیلی. (1399). تولید گیاه دارویی کارلا (خیار تلخه). تهران: نشر آموزش کشاورزی