مقاله آشنایی با بیماری پوسیدگی چشم کبوتری گوجه‌فرنگی (فایتوفترا)

پوسیدگی چشم کبوتری میوه گوجه‌فرنگی در تمام مناطق جهان که آب و هوای گرم، رطوبت نسبی بالا و خاک مرطوب دارند به چشم می‌خورد. اولین علایم آن در میوه سبز ظاهر می‌شود که در تماس با خاک یا در نزدیکی خاک قرار دارد.

 

چرخه بیماری و اپیدمیولوژی

این بیماری در جایی که هوای گرم و رطوبت به مدت طولانی وجود داشته باشد زیاد دیده می‌شود. آب سطحی فراوان یا ترشحات باران باعث انتشار آن در سطح مزرعه می‌شود. میوه‌هایی که در تماس با خاک یا نزدیک به سطح خاک هستند به راحتی آلوده می‌شوند. این بیماری در خاک‌هایی که زهکشی ضعیفی دارند و خاک‌هایی که فشرده شده‌اند خسارت زیادی وارد می‌کند.

علائم بیماری پوسیدگی چشم کبوتری گوجه‌فرنگی (فایتوفترا)

اولین علائم بیماری معمولا بر روی میوه‌های سبز رنگ یا حتی رسیده رخ می‌دهد عامل بیماری که اسپورهای متحرک یا زئوسپور قارچ هستند با کمک رطوبت موجود حرکت کرده و خود را به سطح میوه می‌رسانند و از پوست سالم به داخل میوه نفوذ می‌نمایند و لکه‌های هم مرکزی به رنگ قهوه‌ای تیره با عرض کم و نوارهای قهوه‌ای روشن با عرض بیشتر ایجاد می‌کنند. این لکه‌های سفت و صاف می‌توانند تمام میوه را بپوشانند. میوه‌ها به سرعت دچار پوسیدگی می‌شوند و در شرایط مرطوب توده پنبه مانندی از ریسه‌ها از میوه‌ها بیرون می‌زند. هیچ گونه علائمی در برگ‌ها مشاهده نمی‌شود. گاه عامل بیماری باعث پوسیدگی ریشه و قهوه‌ای و تیره شدن پوست می‌گردد. پوسیدگی ریشه بیشتر در گیاهانی که ضعیف شده‌اند مشاهده می‌شود.

علائم بیماری پوسیدگی چشم کبوتری گوجه‌فرنگی (فایتوفترا)

 

شکل1- علائم بیماری پوسیدگی چشم کبوتری گوجه‌فرنگی (فایتوفترا)

کنترل

1-کاشت گوجه‌فرنگی باید در مزارعی که زهکشی خوبی دارند انجام پذیرد و خاک‌های سنگین که آب را نگه می‌دارند اصلا مناسب کاشت نمی‌باشند.

2-تسطیح مزارع برای جلوگیری از جمع شدن آب آبیاری

3-تناوب زراعی با گیاهان غیرمیزبان مثل غلات

4-جلوگیری از تماس گیاه با خاک یا استفاده از قیم

5-استفاده از قارچکش‌هایی مثل متالاکسیل مانکوزب 2 در هزار، اکسی کلرور مس پودر وتابل 35% به میزان 3 در هزار، مانکوزب پودر وتابل 80، به میزان 2 در هزار

 

کیانی، طیبه. (1383). پوسیدگی چشم کبوتری گوجه فرنگی (فایتوفترا). بوشهر: مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی استان بوشهر