پوسیدگی چرمی
عامل بیماری: Phytophthora cactorum
بالا بودن رطوبت در زمان برداشت موجب بروز آلودگی تا سطح ۵۰ درصد میگردد. قارچ عامل بیماری خاکزی بوده که در حالت معمول میوه را آلوده میکند، ولی گاهی آلودگی گل و پوسیدگی طوقه نیز گزارش شده است. علائم بر اساس مرحله رشدی میوه متفاوت است. در میوه نارس و سبز نواحی آلوده شده به صورت قهوهای تیره و یا سبز با حاشیه قهوهای دیده میشود. پس از گسترش پوسیدگی، کل میوه به رنگ قهوهای با بافت چرمی در میآید. میوه آلوده در مقایسه با میوههای عادی نرمتر و تلخ مزه است. در صورت تهیه برش عرضی از بافت آلوده، یک ناحیه مشخص تیره رنگ دیده میشود. زمستانگذرانی قارچ عامل بیماری به صورت اسپور بر روی میوههای مومیایی شده و یا درون خاک صورت میگیرد (شکل 1).
شکل 1ـ علائم ناشی از بیماری پوسیدگی چرمی توتفرنگی
مدیریت
1ـ کاشت نشا در خاک دارای زهکش مناسب
2ـ استفاده از مالچ پلاستیکی در بین ردیفها و بوتههای کاشته شده
3ـ مهار زیستی به وسیله باکتری Serratia plymuthica قبل از کاشت
4ـ استفاده از قارچکشهای متالاکسیل یا فوزتیل آلومنيوم
پوسیدگی آبکی میوه
عامل بیماری: Rhizopus stolonifer
پوسیدگی آبکی میوه یک بیماری پس از برداشت و در حین انبارداری است. لکههای آبسوخته و تغییر رنگ یافته بر روی میوه به وجود میآیند. میوه به سرعت نرم و لهیده شده و عامل بیماری با رشد روی سطح میوهها و ترشح آنزیمهای تجزیه کننده دیواره سلول، موجب آبکی شدن بافت میشود. عامل بیماری از طریق زخم وارد میوه میشود. قارچ در تمام طول سال فعال میباشد.
مدیریت
1ـ انتقال سریع ميوه برداشت شده به سردخانه
2ـ برداشت میوه در صبح زود
3ـ اقدامهای بهزراعی از قبیل جلوگیری از زخمی شدن میوه
پوسیدگی میوه ناشی از موکور
عامل بیماری: Mucur mucedo
این بیماری بعد از برداشت ظاهر شده و در درجه حرارت بالاتر از ۲۷ درجه سلسیوس فعالیتش متوقف میشود. علایم بیماری مشابه پوسیدگی آبکی میوه است (شکل 2).
شکل 2ـ علائم ناشی از Mucur mucedo
مدیریت
1ـ جمعآوری کلیه میوههای ریخته در سطح گلخانه
2ـ رعایت اقدامات بهداشتی
3ـ استفاده از سموم کاپتان با ایپرودیون
پوسیدگی سیاه ریشه
عامل بیماری: قارچ، نماتد یا آسیب ناشی از یخ زدن بوته
تمام ریشه سیاه شده و توانایی رشد مجدد را نخواهد داشت. علائم روی اندامهای هوایی مانند تنش خشکی است؛ بوته کوچکتر و رنگ پریده بوده و در هوای گرم غالبا پژمرده است. راه تشخیص بیماری بیرون آوردن گیاه از خاک در زمان تشکیل میوه و بررسی دقیق ریشهها است. ریشههای آلوده توسعه کمتری داشته و لکههای سیاه رنگ و بیشکل در امتداد ریشه به وجود میآیند. در نتیجه گسترش بیماری، لکههای سیاه رنگ به طرف بالا، پایین و بخش داخلی کورتکس پیشروی میکنند.
مدیریت
1ـ کاشت در خاکهای با زهکش مناسب و جلوگیری از سفت شدن خاک
2ـ استفاده از نشاء سالم
3ـ اجتناب از خشک شدن ریشه در حین انتقال